Ciencias de la vida

Aprobada la Estrategia Alimentaria de Cataluña hasta 2028
25/01/2025 - El Govern de la Generalitat ha aprobado la Estrategia Alimentaria de Cataluña...
Detecting microplastics in insects
06/12/2024 - Researchers of Wageningen Food Safety Research (WFSR), part of Wageningen University & Research, have developed a method for detecting microplastics in farmed insects. This is important because...
Youth Food Lab 2024: Driving Innovation in Agrifood Systems at World Food Forum’s Flagship Event
26/11/2024 - The second cycle of the Youth Food Lab (YFL) incubator programme culminated during the World Food Forum (WFF) flagship event in October 2024 at the headquarters of the Food and Agriculture...
Pointing the way to less food waste
21/11/2024 - Smart containers and biodegradable films – these are just two of the SISTERS project’s solutions for reducing food waste in Europe.
Sogama lanza una guía contra el desperdicio alimentario
21/11/2024 - La iniciativa se enmarca en la Semana Europea de la Prevención de Residuos, que este año quiere llamar la atención sobre la necesidad de disminuir la cantidad de comida que acaba en el cubo de...
43 acciones contra el desperdicio alimentario en Euskadi con motivo de la Semana Europea de Prevención de Residuos
18/11/2024 - Bajo el lema “El buen gusto no tiene desperdicio”, se están desarrollando iniciativas para sensibilizar a la ciudadanía sobre la importancia de reducir los desechos y promover prácticas de...
La Universidad de Córdoba codirige un programa europeo para reducir el desperdicio alimentario
12/11/2024 - El desperdicio alimentario es un problema mundial que afecta el 17% de los alimentos producidos, lo que equivale a más de 930 millones de toneladas anuales, y genera el 8-10% de las emisiones...
New food system should curb food waste
28/10/2024 - Dutch people waste about 2 billion kilos of food a year. This has a negative impact on food availability, the economy and the environment. Within the project Food Waste: From Excess to Enough,...
Funding for WUR Project in Zambia to Formalize the Production of Traditional Foods
24/10/2024 - Mabisi is a traditional fermented milk product from Zambia, known for its unique taste, health benefits, and extended shelf life. This drink is an important part of Zambian culture. Wageningen...
Consejos prácticos para reducir el desperdicio alimentario en el hogar
14/10/2024 - El último informe que recoge los datos de Desperdicio Alimentario en nuestro país indica que, en 2023, 1.214,76 millones kg-l de alimentos acabaron en la...
Más de la mitad del desperdicio alimentario en la UE se genera en los hogares
30/09/2024 - Los residuos domésticos suponen el 54% de las casi 60 millones de toneladas de alimentos desechados en la Unión Europea. El resto se pierde en distintas fases de la cadena de...
Food waste in supermarkets down to 0,89%
12/09/2024 - Food waste in supermarkets has further decreased to 0,89% of procurement volume in 2023. Compared to the initial measurement in 2018, this is a reduction of 35%. These encouraging figures were...
Symposium: Food Waste | From Excess to Enough
31/07/2024 - During the Waste-Free week, on September 12, the Food Waste, From Excess to Enough Symposium will take at Wageningen University. Academics and practitioners will come to the campus to engage with...
BestDate: herramienta de soporte para el correcto marcado de fechas en alimentos envasados y reducir el desperdicio alimentario asociado
08/07/2024 - La prevención y la reducción del desperdicio alimentario es una de las prioridades de la UE y constituye uno de los objetivos incluidos en el Plan de Acción para la Economía Circular y en las...
Cambiar prácticas y hábitos a través de la innovación abierta, responsable y social, para lograr el desperdicio alimentario cero
- Para lograr este objetivo, los socios del proyecto han llevado a cabo actividades de investigación que se centran en diferentes contextos en los que se producen la pérdida y el...
Incentives to combat food waste in the chain
06/06/2024 - “Actually, all companies in the food chain want to waste less food, but in practice this is often quite difficult,” says Sanne Stroosnijder, Food Loss and Waste Prevention programme...
Reducing food waste across the supply chain
04/06/2024 - The SISTERS project is developing innovative solutions to tackle food waste and loss and foster more sustainable consumer behaviours.
Carrefour, primera empresa de distribución con certificado ‘Desperdicio alimentario cero’ de Aenor
08/05/2024 - El sello distingue la efectividad de las medidas implementadas por la compañía para contribuir a la reducción del despilfarro de alimentos.
Alianza entre Grupo Gallo y el Instituto de los Alimentos de Barcelona contra el desperdicio alimentario
08/04/2024 - Grupo Gallo y el Instituto de los Alimentos de Barcelona (IAB) se han aliado para impulsar acciones encaminadas a reducir el desperdicio...
Focus on consumption at Global Food Security Conference
05/04/2024 - The fifth Global Food Security Conference takes place in Leuven on 9 April. During this conference, around 500 researchers from 65 countries will discuss food security and food systems. Martin van...